afis_realmadrid_fcbaiamare

Repere din trecutul sportului băimărean

În curtea albă a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare nu se vedea nicio țipenie de om. Personalul muzeului era împrăștiat prin diferite corpuri de clădire, dar, în cele din urmă, după o discuție cu unul dintre muzeografi, am ajuns în biroul domnului Marius Câmpeanu, șeful interimar al secției Istorie. Deși specializarea dânsului nu vizează nicidecum domeniul larg al sportului maramureșean, am înțeles din spusele sale că e pus la punct atât cu capitolele vechi ale istoriei sportului județean, cât și cu noutățile din prezent.

muzeu_istorie

În urmă cu ceva timp am citit pe site-ul instituției că expoziția dedicată istoriei sportive a Maramureșului nu poate fi vizitată din cauza lucrărilor de renovare. Anunțul cu pricina era din septembrie 2009 și credeam că expoziția e deschisă publicului larg, mai ales datorită faptului că ne aflăm la începutul lui 2016 și „Maramureșul sportiv” e una dintre prezentările permanente. Expoziția era închisă, dar bunăvoința personalului a ieșit la suprafață în clipa în care le-am mărturisit că vreau să scriu un material despre valorificarea istoriei sportului maramureșean, cu accent pe contribuția reputatului jurnalist Ion P. Pop.

Înainte să intru în încăperea care găzduiește una dintre primele expoziții de acest gen din țară, am parcurs un traseu început din zona stâlpilor cu cordon, a continuat cu alarmele dezactivate de domnul Câmpeanu și s-a încheiat într-o sală întunecoasă, copleșită cu diferite materiale și piese de mobilier. Din fericire, finalul traseului nu avea să fie aici, ci în spatele unei uși groase de lemn, unde mi s-a dezvăluit o expoziție bogată în informații culese din peste 100 de ani de istorie.

afis_realmadrid_fcbaiamare
La loc de cinste se află afișul meciului istoric dintre FC Baia Mare și Real Madrid, scor 0-0 pe actualul stadion „Viorel Mateianu”.

Camera care găzduiește numeroasele dovezi ale activității sportive de pe meleagurile maramureșene e una relativ spațioasă, dar pereții acesteia sunt, totuși, prea mici pentru abundența de informații. E nevoie de o încăpere mult mai mare și, dacă se poate, mai accesibilă publicului larg.

Expoziția „Maramureșul sportiv” a fost inaugurată undeva în 2005-2006. Auzisem asta și înainte, însă la fața locului mi s-a confirmat de către Marius Câmpeanu: muzeul a contribuit cu câteva obiecte cumpărate din diferite colecții și cu personal, însă meritul cel mai mare îi aparține domnului Ion P. Pop, probabil cel mai cunoscut nume al jurnalismului sportiv din județ.

Domnia sa a fost prezent în toate etapele celor 3-4 luni în care s-a lucrat la amenajarea expoziției. Ajutorul dat nu s-a rezumat doar la materialele și pozele aduse de acasă, ci a coordonat întregul proces care a dat naștere expoziției cu chip de carte. Ba chiar a luat ciocanul și cuiele în mâini atunci când a simțit că e nevoie să intervină.

Odată ce pășește în incinta sălii cu miros vechi, vizitatorul intră direct în istorie – însă imediat după aceea s-ar putea să realizeze că nu știe încotro să o ia. Dacă nu-l ia cineva de mână în următoarele clipe, o să dureze puțin până o să-și dea seama că expoziția e aranjată precum filele unei cărți. Pe peretele din stânga e ilustrat trecutul îndepărtat, iar cel din partea dreaptă a sălii ne readuce în prezent.

Invitație la fotbalul de altădată

Pe la începutul veacului trecut, prin ulițele Băii Mari circulau invitații la fotbal. Una dintre ele datează din 20 august 1903 și sună cam așa:

„Footbal Club Baia Mare, azi după masă la ora 5 pe < Arena târgului > organizează un mare concurs de football. Seara dans în localul parcului orășenesc.”

club_sportiv_bm

vedete_fotbal_baiamare

istorie_fotbal_maramures
Vedetele fotbalului băimărean din anii ’20

Tricolorul Baia Mare și „Phönix” au fost fondate undeva prin anii ’30. Cea din urmă a dat lista de jucători băimăreni care au evoluat pentru prima oară în campionatul Diviziei A, iar pozele rămase sunt parcă desprinse din clasicul și elegantul fotbal englez.

tricolorul_baia_mare

tricolorul_baia_mare2
Tricolorul Baia Mare

phoenix_baia_mare

Primii divizionari A din istoria Băii Mari.
Primii divizionari A din istoria Băii Mari.

La 12 ani de la înființare, Minerul Baia Mare obține prima performanță notabilă din istoria fotbalului local: calificarea în finala Cupei României din anul 1959, scor 0-4 cu Dinamo. Băimărenii au jucat pe atunci în Divizia B (locul 9 la finalul sezonului) și au ajuns în ultimul act după ce au eliminat grupări precum Universitatea Cluj, Petrolul Ploiești sau Progresul București.

baiamare_finala_cupei_romaniei

Prezențele din A și performanțele generației Mateianu sunt deja cunoscute publicului amator de fotbal, dar nu putem trece cu vederea poza care îl are pe legendarul Di Stefano în rol principal. Marele Real Madrid nu reușea să înscrie în poarta unor români din Divizia B, așa că trebuie să înțelegem deznădejdea de pe chipul lui don Alfredo.

realmadrid_alfredo_di_stefano

 

Mărturii din alte sporturi 

Dacă nu e vorba despre fotbal, înseamnă că trebuie să fie rândul handbalului. De 3 ori campioană națională a României, Minaur Baia Mare ne-a reprezentat cu succes și peste hotare, câștigând în două rânduri Cupa EHF.

minaur_cupa_ehf

În 1975, Gheorghe Demeca punea bazele înotului de performanță din Baia Mare. Și n-a făcut-o rău deloc, căci din orașul nostru au răsărit Anca Pătrășcoiu, prima medaliată olimpică a natației românești, și Noemi Lung, considerată prima stea din țara noastră la această ramură sportivă.

gheorghe_demeca

romania_inot

Stela Pura, de 3 ori medalită la campionatul european din 1987.
Stela Pura, de 3 ori medalită la campionatul european din 1987.

În prezent, tenisul din reședința Maramureșului e redus la statutul de sport practicat în timpul liber, dar, în trecut, în urbea de pe malul Săsarului au existat echipe de Divizia A finanțate de combinatul Cuprom.

tenis_baia_mare

tenis_baia_mare2

Baia Mare a avut un cuvânt de spus și la rugby chiar și pe vremea când sportivii locali jucau cu mustăți și cu pletele în vânt pe actualul stadion de fotbal. În istorie a rămas și titlul național obținut chiar pe terenul Stelei București în anul 1990.

rugby_baia_mare

rugby_baiamare2

Poze făcute în cadrul expoziției „Maramureșul sportiv”. Multe mulțumiri conducerii muzeului pentru bunăvoința acordată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *