Cele mai bune cifre din ultimii 20 de ani

Între 1993 şi 1996, județul Maramureş a fost reprezentat pe scena fotbalului profesionist din țară noastră de nu mai puțin de 5 echipe: FC Baia Mare, Phoenix Baia Mare, Minerul Cavnic, AS Sighetu Marmației şi Baia Borşa. A fost o perioadă marcată, în general, de retrogradări, dar Frunză, Negrea, Kemeneş şi ceilalți băieți care jucau la FC Maramureş Baia Mare salvează onoarea județului şi promovează în Divizia A pe la mijlocul lui ’94.

fc_maramures_baiamare
echipa care a dus Baia Mare in Divizia A in 1994

1993 – 1994

Baia Mare avea două echipe în Divizia B: FC Maramureş şi Phoenix. Una juca pe Dealul Florilor, iar Phoenix primea vizitele celorlalte grupări din serie pe stadionul cu acelaşi nume, situat undeva în preajma combinatului. La finalul sezonului, FC Maramureş a câştigat seria la o distanță de 7 puncte față de Unirea Alba Iulia, ocupanta locului secund, în timp ce „metalurgiştii” s-au clasat pe poziția 16 – s-au salvat de la retrogradarea în Divizia C după adjudecarea barajului cu Bocşa, scor 2-1.

În acelaşi timp, Minerul din Cavnic a jucat în cel de-al treilea eşalon. Evoluția onorabilă a maramureşenilor a dus la ocuparea locului 10 într-o serie care a numărat 20 de echipe participante.

stadion_minerul_cavnic
casa Minerului din Cavnic

1994 – 1995

Cel mai bun sezon din istoria recentă a Maramureşului fotbalistic. Cel puțin din punctul de vedere al răspândirii în eşaloanele superioare, căci rezultatele, cu excepția parcursului din C al nou promovatei AS Sighetu Marmației, n-au adus multe zâmbete pe fețele microbiştilor din județ.

FC Maramureş Baia Mare a jucat în Divizia A, dar spectatorii au asistat neputincioşi la retrogradarea favoriților. Ba mai mult, băimărenii au fost personajele negative a două recorduri din ediția respectivă: 1-8 în deplasare cu Electroputere Craiova (cel mai mare scor scor înregistrat de gazde) şi ruşinosul 1-5 de acasă cu FC Național (cel mai mare scor înregistrat de oaspeți).

Prin B erau ceilalți băimăreni, de la Phoenix. Nici aceştia nu s-au lăsat mai prejos, aşa că au retrogradat în Divizia C de pe poziția a 17-a.

În Divizia C, lucrurile au fost ceva mai fericite. AS Sighetu Marmației, campioana maramureşeană din sezonul precedent, s-a clasat pe podium, la un punct în spatele locului secund deținut de Olimpia Satu Mare. Minerul Cavnic a fost a V-a echipă din serie… dar de la coadă.

stadion_sighetu_marmatiei
stadionul din Sighetu Marmatiei

1995 – 1996

A fost sezonul cu cele mai multe formații maramureşene înscrise în diviziile profesioniste, însă mai putem menționa şi că în această perioadă au început să apară problemele financiare care au îngropat fotbalul județean în anonimat.

Phoenix, Baia Borşa, Minerul Cavnic şi AS Sighetu Marmației au jucat în C, iar FC Maramureş a plimbat mingea pe stadioanele Diviziei B până s-a clasat pe locul 13 din 18 componente.

stadion_borsa
stadionul din Baia Borsa

Finalul de sezon din Divizia C a împărțit echipelor din Maramureş următoarele locuri în clasament: Phoenix a luat locul 8, Borşa s-a mulțumit să stea pe 11, cei din Cavnic au prins poziția 17, iar sighetenii au fost excluşi din campionat.

2015 – 2016

Suntem abia la jumătatea sezonului, însă dacă dăm paginile cu 20 de ani înapoi, constatăm că avem în fața noastră cele mai bune cifre ale fotbalului din județ.

În ciuda eternelor probleme cu salariile jucătorilor, FC Municipal Baia Mare a încheiat anul 2015 în fruntea clasamentului din seria 2 a ligii secunde, devansând nume grele precum UTA Bătrâna Doamnă, FC Braşov, U Cluj sau Gaz Metan Mediaş.

clasament liga_2

Situația se prezintă mulțumitor şi în liga a III-a, unde evoluează CSM Sighetu Marmației şi Recea, o echipă dintr-o comună aflată la una dintre ieşirile Băii Mari.

Sighetenii au încheiat prima parte a campionatului la 5 puncte în spatele liderului Avântul Reghin, iar Recea se situează pe locul 8 din 14 echipe – performanță notabilă pentru o grupare care provine dintr-o localitate care numără ceva mai bine de 6000 de suflete.

Îmi place foarte mult faptul că toate cele 3 echipe au în comun o poveste începută pe maidanurile din campionatul județean, aşa că permiteți-mi să îmi exprim o doză sănătoasă de optimism măcar prin intermediul scrisului: visez la un final de sezon în care FCM Baia Mare să obțină biletele pentru Liga 1, Sighetu Marmației pe cele de Liga 2, iar Comunei Recea să i se alăture în liga a III-a viitoarea campioană a Maramureşului. Istoria TREBUIE să se repete!

surse foto: 1, 2, 3, 4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *