Adalbert Rozsnyai

Chimistul Baia Mare, prima stație din cariera fostului atacant Adalbert Rozsnyai

Adalbert Rozsnyai s-a născut pe 17 aprilie 1952 la poalele vârfului Văratec, într-o familie numeroasă care locuia în Băiuț, județul Maramureș. Mezinul familiei Rozsnyai a crescut înconjurat de trei frați și două surori, însă fără tată, căci acesta decedase înainte să ajungă pe băncile liceului.

Chiar dacă situația financiară a familiei sale nu era dătătoare de speranțe, Adalbert Rozsnyai s-a mutat în Baia Mare după ce a terminat clasa a VIII-a la școala din Băiuț. Prima dată a avut grijă să se înscrie la liceu, iar apoi s-a dus glonț în curtea Minerului Baia Mare cu gândul de a fi cooptat în echipa de juniori.

Cu toate că provenea dintr-o familie de fotbaliști – fratele mijlociu a fost divizionar A în lotul Minerului, iar ceilalți doi au jucat pe la Băiuț și Baia Sprie, Adalbert nu a fost primit printre juniorii celei mai bune echipe din Maramureș.

Am venit la liceu și am vrut să ajung la Minerul la juniori, dar nu s-a putut. Nu știu care a fost motivul când m-am dus eu.

În cele din urmă, Rozsnyai a ajuns la juniorii Chimistului Baia Mare, echipa combinatului care evolua în campionatul județean. Pe acasă nu prea mergea, căci l-au angajat. Păzea o baracă de muncitori de vreo 60 de paturi și primea, în schimb, un acoperiș deasupra capului și o masă caldă.

Munceam, mâncam la cantină și mergeam la antrenamente. Și când am văzut toate aceste lucruri… Un copil ce-și dorește? Aveam unde să dorm, aveam mâncare, jucam fotbal și nu trebuia să plătesc nimic din toate astea. Îmi amintesc și acum de laptele pe care-l primeam la pachet.

La Chimistul Baia Mare a fost primit cu brațele deschise în iarna anului 1969. În vara aceluiași an, formația combinatului a câștigat campionatul din Maramureș, promovând în divizia C după ce s-a impus la baraj în fața grupării Dermata Cluj.

Până în 1970, Adalbert Rozsnyai a jucat în divizia C cu Chimistul Baia Mare. Avea 17 ani și reușise să marcheze 27 din totalul de 45 de goluri înscrise de trupa băimăreană în ediția respectivă de campionat.

La Chimistul am întâlnit un colectiv deosebit. Am fost pus în valoare de mai mulți jucători în vârstă care trecuseră și pe la Minerul. Mă lăsau, pe meci, și de 10 ori singur cu portarul. Așa mai dădeam și eu 2-3 goluri.

*În următorul episod dedicat carierei fostului mare fotbalist Adalbert Roznyai veți afla cum a ajuns, în cele din urmă, să îmbrace tricoul echipei Minerul Baia Mare.

2 răspunsuri la „Chimistul Baia Mare, prima stație din cariera fostului atacant Adalbert Rozsnyai”

  1. Hoffmeiszter

    Felicitäri Bela, iti doresc mult succes si Imi aduc aminte cu pläcere de perioada aceea petrecutä impreunä. Nu uita cine tia fost antrenor Paul Gallisz 🍀⚽👍😙

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *