fc baia mare-generatia-1983

Din arhivă – duelul generațiilor care au dus FC Baia Mare în Divizia A

Suporterii băimăreni au trăit la intensitate luna mai a anului 1984. Adunaţi în tribune, mai cu seamă în jurul celui care avea un radio la îndemână, localnicii urmăreau evoluţiile favoriţilor de la FC Baia Mare în timp ce aşteptau veşti din ţară.

FC Baia Mare a dus o luptă aprigă cu Dunărea Galaţi pentru evitarea retrogradării. Abia în penultima etapă, ca urmare a victoriei cu Jiul Petroşani şi a înfrângerii suferite de Dunărea în partida cu vicecampionii de la Steaua, s-a dat verdictul: toamna va aduce meciuri din Divizia A sub Dealul Florilor.

După ce s-au risipit ultimele rămăşite ale euforiei, conducătorii clubului s-au gândit la o metodă prin care să le mulţumească suporterilor pentru ataşament. Totodată, voiau să-i adreseze mulţumiri publice antrenorului Paul Popescu.

Artizanii ultimelor două promovări în Divizia A s-au duelat spre satisfacţia suporterilor băimăreni

Metoda aleasă s-a dovedit a fi organizarea unui meci între FC Baia Mare 1978 şi FC Baia Mare 1983, adică între ultimele două generaţii care au reuşit să promoveze în prima divizie.

Deşi meciul s-a jucat sub ameninţarea ploii, în jur de 6000 de băimăreni au răspuns afirmativ la revederea cu jucători precum Ariciu, Pamfil, Deac sau Borz. De asemenea, o altă surpriză pregătită de conducători a fost prezentarea noilor sosiţi: Miia, Bărbulescu, Tătăran şi Boriceanu.

Începutul a fost marcat de momentul despărţirii de Paul Popescu, antrenorul care a avut dificila misiune de a continua munca legendarului Viorel Mateianu, iar pe urmă s-a trecut la jocul arbitrat de băimărenii Man, Nagy şi Bretan.

Prima repriză a fost adjudecată de cei mai tineri, căci generaţia din ’83 a reuşit să puncteze de trei ori prin Bălan (dublă) şi Dinu Moldovan. Golurile taberei adverse au purtat semnăturile lui Szilaghi şi Pamfil.

În a doua parte a meciului, portarul Ariciu a ieşit dintre buturile generaţiei ’78. Cu mănuşile aruncate undeva în spatele porţii, Ariciu a trecut pe teren şi a reuşit să înscrie în minutul 60 al întâlnirii. În aplauzele spectatorilor, au mai înscris Koller (2), Mureşan, Sabău, Dinu Moldovan (3) şi Tătăran. Scor final? 7-7.

Spectacolul nu s-a încheiat la finalul celor 90 de minute. Spre încântarea celor prezenţi, organizatorii au decis ca învingătorii să fie desemnaţi în urma loteriei de la loviturile de departajare.

De la punctul cu var au marcat Koller, Sabău, Ariciu, Pamfil, Szilaghi, Tulba, Tătăran, Dinu Moldovan şi Hotico, iar ratările au fost consemnate de Docu, Coman, Buzgău, Laiş şi Bălan. S-a terminat 12-11 pentru generaţia 1978.

Componenţa

FC Baia Mare 1978: Ariciu (Gadja, Frank), Molnar, Borz, Necula (Sabău, Docu), Koller, Pamfil, Hoffmeister, Deac (Szilaghi, Ariciu), Mihai Moldovan (Mureşan), Coman.

FC Baia Mare 1983: Feher (Gîta, Mia), Arezanov, Raţ (Bărbulescu), Buzgău, Weissenbacher (Hotico), Bălan, Sabău (Tătăran), Mureşan (Boriceanu), Laiş, Dinu Moldovan, Tulba.

În imagine e generația 1983 a echipei FC Baia Mare, echipă care a promovat în Divizia A sub comanda lui Paul Popescu. Sursă foto: ziarul Pentru Socialism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *