viorel-mateianu

„Experimentul de la Baia Mare a fost o dulce și frumoasă nebunie”

În iarna lui 1985, Jiul Petroșani l-a instalat pe banca tehnică pe legendarul Viorel Mateianu cu gândul de a evita retrogradarea din Divizia A. Din păcate pentru Mateianu, obiectivul impus nu a fost atins.

La puțin timp după sosirea în valea Jiului, „Di Stefano al românilor” și-a dus echipa la Cluj-Napoca, orașul în care a jucat timp de 4 sezoane, pentru un amical cu Universitatea – principala favorită la promovare din seria 3 a Diviziei B.

Cu acest prilej, ziaristul Corneliu Iureș a așezat pe hârtie declarația de dragoste oferită de Mateianu:

„Cine a jucat la U nu o va uita niciodată. Am mai fost prezent pe Municipal ca jucător și antrenor, dar de fiecare dată mă cuprinde emoția. Dragostea față de U nu se va șterge niciodată.”

Nici dragostea suporterilor clujeni pentru Mateianu nu s-a șters. La finalul amicalul încheiat cu scorul de 0-0, galeria „șepcilor roșii” a scandat încontinuu numele fostului mare jucător al Universității.

Perioada petrecută la Baia Mare nu se poate șterge cu buretele

În cadrul interviului, Corneliu Iureș a amintit, cum altfel?, de vremea în care Mateianu a luat prin surprindere o țară întreagă:

– La Jiul vrei să aplici ceva din schemele cu care ai surprins, tehnic, fotbalul nostru, când FC Baia Mare urca vertiginos pe scara consacrării?

Fac o paranteză și vă rog să rețineți întrebarea jurnalistului și răspunsul oferit de Mateianu. Alte vremuri, alți oameni:

– Experimentul de la Baia Mare a fost o dulce și frumoasă nebunie. Ca antrenor nu ai voie să copiezi doar anumite scheme la modă într-o perioadă anume. Trebuie să cauți și să vii cu ceva nou, ceva de la tine. Acum la Jiul datele problemei sunt altele. Voi căuta să aplic principiile fotbalului modern, ale celui total, în funcție de personalitatea jucătorilor, de receptivitatea lor la nou.

sursă foto: gazetademaramures.ro

sursă informații: arhiva ziarului băimărean „Pentru Socialism”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *