gogheteri-divizia a

Gheorghe Tulba, atacantul băimărean care a înscris mai multe goluri decât Lăcătuș și Cârțu

Pe parcursul sezonului 1983/1984 din Divizia A, gazetarii sportivi l-au socotit pe Gheorghe Tulba, vârful echipei FC Baia Mare, drept cel mai talentat dintre jucătorii care au debutat pe prima scenă în ediția respectivă.

La finalul campionatului, FC Baia Mare s-a salvat în extremis de la retrogradare, iar Tulba a ieșit pe locul 1 în clasamentul celor mai buni atacanți centrali întocmit de revista Sportul.

Ca să vă dați seama de impactul lăsat de Tulba în primul an de Divizia A, gândiți-vă că pe locul 2 era Cămătaru de la Universitatea Craiova, în timp ce podiumul era încheiat de dinamovistul Ionel Augustin.

Gheorghe Tulba a înscris 14 din cele 40 de goluri marcate de FC Baia Mare în 34 de etape. În clasamentul golgheterilor era depășit doar de atacanți consacrați precum Marcel Coraș, Ionel Augustin, Rodion Cămătaru și Marin Dragnea.

În spatele lui Tulba figurau nume ca și Lăcătuș, Cârțu, Romulus Gabor și Gavril Balint.

Așadar, nu era de mirare că Tulba a devenit ținta echipelor mari din România. Cu toate acestea, pe 10 mai 1984 a declarat:

Nici nu mă gândesc să plec din Baia Mare.

O lună mai târziu, chiar și vicepreședintele Koller a întărit speranțele băimărenilor:

S-au prezentat toți jucătorii, astfel încât zvonurile cu privire la unele plecări presupuse nu s-au adeverit.

În ciuda tuturor asigurărilor, Tulba a plecat la Dinamo București în vara anului 1984. 

tulba-fcbaiamare

La Dinamo, Tulba a prins foarte greu echipa. Concurența era destul de mare, ce-i drept: se bătea pentru postul de titular cu Marin Dragnea, Costel Orac și Cornel Țălnar. Din arhivă reiese că Tulba a marcat în Cupa Campionilor, mai exact în meciul de acasă cu Omonia Nicosia.

Aceasta fiind situația, Tulba a revenit la FC Baia Mare în ianuarie 1986 pentru a pune umărul la revenirea echipei în Divizia A. Înainte de startul returului, trupa băimăreană era pe locul 3, la trei puncte în spatele Jiului Petroșani.

În stagiul de pregătire, Tulba a marcat 6 goluri în 14 meciuri amicale. Suporterii băimăreni au primit cum se cuvine vestea reîntoarcerii lui Tulba:

Auzirăm, nu demult/ Că s-a întors un fiu acasă/ Toți l-am așteptat cu drag/ Pentru noi și adversa plasă/.

Prezența sa s-a făcut simțită și în campionat, marcând 8 goluri în returul sezonului 1985/1986.

În turul campionatului din 1986/1987, Tulba a reușit să înscrie primele goluri abia în etapa a XII-a, când a înscris o dublă în poarta Gloriei Bistrița.

A punctat și cu Minerul Sărmășag în Cupa României, dar abia apoi s-a dezlănțuit cu 4 goluri înscrise în ultimele 5 jocuri ale anului 1986. Dacă nu ar fi fost eliminat în meciurile cu Olimpia Satu Mare și CIL Sighetu Marmației – 3 etape a stat după întâlnirea cu sighetenii, cu siguranță s-ar fi adunat mai multe goluri în dreptul numelui său.

Cu 15 goluri înscrise de la revenirea în Baia Mare, atacantul Gheorghe Tulba a fost declarat cel mai bun jucător al FC Baia Mare în anul 1986.

Un răspuns la „Gheorghe Tulba, atacantul băimărean care a înscris mai multe goluri decât Lăcătuș și Cârțu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *