anca-patrascoiu

Jocurile Olimpice din 1984 – Contribuția sportivilor băimăreni la palmaresul delegației din România

Ediţia din 1984 a Jocurilor Olimpice a fost găzduită de oraşul american Los Angeles. În acel an excepţional, sportul din România a avut 124 de reprezentanţi. De-a lungul competiţiilor desfăşurate sub soarele dogoritor al Californiei, sportivii români au cucerit 53 de medalii, ocupând locul 2 în clasamentul final.

Printre sportivii deplasaţi la Los Angeles cu gânduri măreţe s-a aflat înotătoarea de 17 ani Anca Pătrăşcoiu şi trei dintre handbaliştii legitimaţi la Minaur: Maricel Voinea, Iosif Boroş şi Gheorghe Covaciu.

Reprezentanţii sportului băimărean enumerați în rândurile anterioare au contribuit la 3 dintre cele 17 medalii de bronz obţinute pe pământ american de delegaţia română.

jocurile-olimpice-log-angeles

La Los Angeles, Anca Pătrăşcoiu a dobândit prima medalie olimpică din istoria nataţiei româneşti în proba de 200 m spate. Pe primele locuri s-au situat Jolanda de Rover (Olanda) şi Amy White (SUA).

În prezent, Pătrăşcoiu, considerată unul dintre maeştrii emeriţi ai sportului la înot, organizează concursuri de Masters şi antrenează copii dornici de performanţă.

anca patrascoiu

În timp ce numele înotătoarei din Baia Mare era pe buzele celor care urmăreau finala din bazin, handbaliştii de la Minaur înscriau în poarta Danemarcei, adversarul din finala mică a Jocurilor Olimpice. Reprezentativa României s-a impus cu scorul de 23-19.

Tripleta de la Minaur a marcat de 28 de ori în California. Iosif Boroş şi Maricel Voinea au înscris 13, respectiv 12 goluri, iar Gheorghe Covaciu a avut 3 reuşite.

Performanţa legendarilor handbalişti de la Minaur e cu atât mai mare cu cât medalia obţinută în SUA e ultima sosită în ţara noastră pe filiera olimpică. De atunci și până în prezent, lotul României de handbal masculin a mai participat doar la ediţia din 1992 a Jocurilor Olimpice.

sursă foto: informatia-zilei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *