Memorialul Mircea Sasu

Memorialul Mircea Sasu din 1984 – un omagiu adus primului internațional băimărean

Născut în Ferneziu, atacantul Mircea Sasu a scris istorie pentru fotbalul băimărean. Ce-i drept, nu a stat mult timp pe meleagurile băimărene, însă a apucat să înscrie peste 40 de goluri în cele 126 de partide disputate în tricoul Minerului adulat de localnici.

Mircea Sasu s-a stins din viaţă în 1983, la vârsta de 44 de ani. În urma lui a rămas o carieră impresionantă, încununată de cele 9 selecţii la naţionala României. De asemenea, nu poate fi uitată contribuția esențială pe care a avut-o la promovarea în A din 1964 a echipei locale.

Conducătorii din anii ’80 ai fotbalului local au conştientizat timpuriu statutul lui Sasu şi au avut grijă să-i aducă un omagiu printr-un memorial organizat în vara anului 1984. 

La nici un an de la moartea primului fotbalist român care a plecat peste hotare, în Baia Mare s-a organizat Memorialul Mircea Sasu. 

Responsabilii le-au oferit suporterilor băimăreni două meciuri în care rolurile principale au fost deţinute, în primul meci, de cei care au jucat cu Sasu pe la Minerul şi Dinamo Săsar. În a doua întâlnire din cadrul memorialului s-au duelat FC Baia Mare şi Minerul Cavnic.

Foştii colegi de echipă ai lui Mircea Sasu au fost împărţiţi în două garnituri, iar pe urmă, spre deliciul celor prezenți, au încins mingea ca în tinerețe:

  1. Fejes, Vlad, Kromely, Pînzaru, Incze, Csoma, Vasilescu, I. Pop, Vaida, Drăgan, Trifu, Miculaş, Szilagy, Sulyok, Bohoni, Koller II, Cioltea, Moldovan.
  2. Cristea, Ziller, Frank, Talpai, Bregaru, Necula, Docu, Condruc, Moşoni, Lang, Hoffmeister, Koller I, Radu Pamfil, Coman, Geiger, Ignat.

Câştig de cauză a avut prima echipă, care s-a impus cu scorul de 6-3 (4-2). Golurile învingătorilor au fost marcate de Moldovan 3, Koller II, Cioltea şi Kromely, iar pentru cealaltă tabără au înscris Coman 2 şi Koller I.

În al doilea meci, FC Baia Mare a învins Minerul Cavnic cu scorul de 3-1. Dubla lui Nemţeanu şi golul lui Rozsnyai au fost trecute în contul băimărenilor, în timp ce golul de onoare al minerilor a fost marcat de Cristea.

Finala memorialului s-a jucat exclusiv la loviturile de la punctul cu var, unde FC Baia Mare s-a impus în faţa veteranilor câştigători din prima partidă cu scorul de 4-2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *