caricatura_fotbal-dican-tulba

Mihali și Dican, printre țintele echipei FC Baia Mare după revoluția din 1989

Cu puțin timp înainte de izbucnirea revoluției din 1989, Miriuță și Azoiței, pe atunci jucători de bază la FC Baia Mare, își pregăteau bagajele pentru a pleca la FC Olt Scornicești. C-așa au fost vremurile.

Evenimentele din decembrie ’89 au luat, din fericire pentru suporterii băimăreni, o turnură fericită. FC Olt Scornicești s-a desființat, iar transferul celor doi jucători a fost anulat.

După căderea regimului comunist, a existat, la un moment dat, o regulă care spunea că jucătorii de la FC Olt Scornicești și Victoria București trebuie să se întoarcă la cluburile de la care au fost luați cu japca.

Ca atare, mai mulți suporteri ai FC Baia Mare au sperat că în fotbalul local se vor întoarce Feri Dican și Gheorghe Tulba. Conducătorii clubului au încercat să-l transfere și pe Gheorghe Mihali, viitorul internațional născut în Borșa.

În cele din urmă, Dican și Mihali au ales să rămână în Divizia A. Decizii ușor de înțeles, mai ales în cazul lui Mihali – un fundaș central vânat de echipele mari ale României și care a strâns peste 30 de selecții la echipa națională.

La FC Baia Mare a revenit doar Tulba, însă atacantul iubit de tribunele de sub Dealul Florilor nu a reușit să se impună în fața mai tinerilor Buia și Azoiței. Alte nume noi din lot: Sorin Pop (Minerul Baia Sprie) și Viorel Mureșan (Cuprom).

Dacă Dican și Mihali ar fi îmbrăcat tricoul galben-albastru în returul sezonului 1989/1990, probabil că altul ar fi fost deznodământul campionatului. Fără cei doi, FC Baia Mare s-a clasat pe locul 2, la 6 puncte în spatele Gloriei Bistrița.

*Caricatura a apărut în Graiul Maramureșului/1 februarie 1990. Realizată de Rolland Alfater cu mențiunea „Ar fi bineveniți…”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *