bradul-viseu

Scurt istoric – Bradul Vișeu de Sus, mândria maramureșenilor dintre râuri

În 2018 se va împlini jumătatea de secol scursă de la prima participare a echipei Bradul Vişeu de Sus în Divizia C. La debut, fotbaliştii vişeuani nu au rupt gura târgului, ocupând penultima poziţie în serie. Totuşi, Vişeul a rămas în C deoarece doar „lanterna roşie” retrograda în campionatul judeţean.

Până la retrogradarea din 1980, echipa Bradului s-a perindat între poziţiile 6-12 timp de 12 sezoane consecutive. În anul respectiv, lupta pentru evitarea retrogradării a fost dusă până în preajma podiumului. Se poate observa distanţa de 4 puncte până la locul 3 ocupat de Minerul Ilba-Seini.

sursă foto: romaniansoccer.ro
sursă foto: romaniansoccer.ro
REVENIRE

Exilul nu a durat mai mult de un sezon. Bradul, una dintre formaţiile tradiţionale ale Diviziei C, a revenit din postura de campioană a Maramureşului. Şi nu oricum, ci cu cifre care nu au lăsat loc interpretărilor: 25 de victorii din 26 de meciuri jucate, o singură înfrângere, golaveraj 106-14, 50 de puncte.

La baraj, jucătorii echipaţi în alb şi verde au întâlnit campioana judeţului Botoşani, Unirea Săveni. Dubla manşă nu le-a pus probleme, întrucât au câştigat cu 4-3 în deplasare şi cu 2-0 în faţa propriilor suporteri.

Lotul „forestierilor” din sezonul 1980-1981: Kreiter, Chimşac, Urda, Skurka, Ţiplea, Brana, Ciolpan, Toth, Olear, Ilk, Cerbu, Cozneac, Văsieş, Gorzo, Ivaşcu, Czirbuş, Hotea, Zavatschi. Echipa era condusă de pe banca tehnică de cuplul de antrenori-jucători format din Tanca şi Pop.

CEA MAI BUNĂ CLASARE DIN ISTORIE

Înainte de startul primului sezon de la revenirea în eşalonul al treilea, antrenorul principal Tanca a oferit ziarului „Pentru Socialism” următoarea declaraţie:

„Am încredere în jucătorii mei şi nu va fi o surpriză dacă în Divizia C ne vom clasa pe unul dintre locurile fruntaşe”.

Bradul, echipă construită din simbioza dintre experienţa portarului, respectiv a fundaşilor centrali, şi elanul tinerilor jucători din celelalte compartimente, a ocupat locul 4 la finalul sezonului 1981-1982. La doar 3 puncte de podiumul completat de echipa Unirea Valea lui Mihai. Se adeverise profeția lui Tanca.

DECLINUL

După alte 10 sezoane în care numele Bradului s-a regăsit prin cronicile destinate Diviziei C, vişeuanii au retrogradat în judeţ în 1992 de pe locul 8, ca urmare a deciziei Federaţiei Române de Fotbal de a reduce numărul echipelor participante.

După 13 ani, Bradul Vişeu de Sus a avut ocazia de a promova în Liga a III-a în urmă cu 2 sezoane, dar a pierdut în prelungiri finala judeţeană disputată în compania echipei Comuna Recea. A urmat un sezon în care a lipsit din campionat, dar a revenit repede în peisaj și acum se zbate pe la mijlocul clasamentului.

*În imagine se poate vedea echipa Bradului aliniată înaintea returului cu Unirea Săveni din barajul pentru Divizia C: Sus, de la stânga la dreapta: Skurka, Olear, Gh. Pop, Tanca, Urda, Hotea. Jos, de la stânga la dreapta: Toth, Andreica, Kreiter, Zavatschi, Brana, Czirbus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *