echipa-tineret-fc-baia-mare

Scurtă radiografie a fotbalului băimărean din 1984 – din Divizia A până în campionatul județean de juniori

Pentru pasionaţii de fotbal din Baia Mare, cea mai bună veste a anului 1984 a venit din Divizia A, competiţie în care FC Baia Mare s-a salvat de la retrogradare în penultima etapă.

Cu toate acestea, performanţele fotbalului băimărean au fost notabile şi la nivelul echipelor de tineret şi de juniori. În rolurile principale: echipa secundă înscrisă în campionatul de tineret-speranţe, formaţia de juniori I de la CSŞ Minerul şi grupa de juniori a Olimpiei, un club băimărean care a activat în campionatul judeţean.

Speranţele echipei mari

La finalul sezonului 1983/1984, speranţele grupării FC Baia Mare s-au uitat în urmă, au tras linie şi apoi au realizat că se află pe locul 2 în clasament. Trofeul destinat campionilor a fost prezentat într-o vitrină din sediul Universităţii Craiova, însă puţin a lipsit ca acesta să fie dus în Maramureş.

Băimărenii pregătiţi de Dorel Cupşa au acumulat 44 de puncte de-a lungul campionatului, înscriind 64 de goluri şi primind la schimb doar 23. Golaverajul a fost de partea echipei FC Baia Mare, dar campionii din Oltenia au avut două puncte în plus. Podiumul a fost completat de Dinamo, iar locurile 4-6 au fost împărţite între Steaua, Rapid şi FC Argeş.

clasament-tineret-divizia a

Componenţa lotului: Verdeş, Perneş – Litan, Vass, Melega, Weissenbacher (a jucat 12 meciuri), Pop, Popa – Crişan, Irimuş, Partenie, Hotea, Szoke, Lakatoş – Drăgulescu, Cardoş, Goajă, Andor, Lupan. Golgheterul echipei a fost Drăgulescu (28 de reuşite).

De asemenea, în unele meciuri, antrenorul Dorel Cupşa a apelat la serviciile unor seniori precum Bonte, Hotico, Laiş, Rus şi Bălan. Tineretul juca după modelul echipei mari, adică în formula 4-4-2 şi cu dorinţa de a ataca în permanenţă, aşa că fotbaliştilor le era uşor să facă rocada atunci când era nevoie.

CSŞ Minerul şi FC Baia Mare, cele mai bune echipe din seria a IX-a destinată juniorilor I 

Cu o singură înfrângere suferită în 22 de etape, nu e de mirare că echipa CSŞ Minerul Baia Mare a câştigat duelul pentru supremaţia seriei a IX-a. Pentru prezenţa la turneul final, Minerul s-a ,,războit cu grupa de juniori I de la FC Baia Mare, ocupanta locului secund.

juniori I fc baia mare

Lotul pregătit de profesorii Toth şi Boescu s-a deplasat la Buzău pentru turneul final, localitate în care a obţinut medalia de bronz. Juniorii băimăreni au cedat în întâlnirile cu Farul, Dinamo și U Craiova, reușind să se impună în faţa celor de la CSŞ Banatul, respectiv FC Braşov. După turneul final, Csoma, Dan şi Uţiu au fost convocaţi la selecţionata de juniori.

Componenţa lotului: Kozma, Angyuş, Dan, Oneţ, Cosma, Ciociu, Ilieş, Tătaru, Horje, Mic, Molnar, Olah, Illeş, Bukovschi, Marinca, Uţiu, Moiş. Cele mai multe goluri au fost înscrise de Molnar (14) şi Tătaru (10).

Micuţii Olimpiei, campionii Maramureşului

Campionatul judeţean de juniori a fost câştigat de Olimpia Baia Mare. trupă antrenată de profesorul Onciu. Dacă prestaţia seniorilor a fost demnă de ultimele locuri din serie, nu acelaşi lucru se poate spune despre juniorii care au înscris 140 de goluri în 22 de meciuri. 

Linia de clasament: 22 de jocuri, 19 victorii, 1 înfrângere, golaveraj 140-20, 39 de puncte.

În finala de la Seini disputată în compania celor de la Maramureşeana Sighetu Marmaţiei, juniorii Olimpiei au câştigat cu scorul de 3-0.

Componenţa lotului: Neag, Coman, Zdroba, Pintea, Miclăuş, Horje, Stenczel, Loloş, Csoma, Hotea, China, Selegean, Şulea, Socaciu, Maloş, Petco, Zelenschi. Golgheterul echipei a fost, de departe, China, cu 50 de reuşite. Pe următoarele poziţii s-au clasat Loloş (19) şi Selegian (15).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *