viorel-mateianu

Viorel Mateianu: „Aș fi vrut să câștige ambele echipe”

Viorel Mateianu, părăsit de cei care ar fi trebuit să-l apere în vremurile grele, a plecat din Baia Mare în 1981. Lăsase în urma sa performanțe neegalate și amintiri scoase din tolbă în fiecare an de către norocoșii martori ai generației de aur a fotbalului băimărean.

Maestrul plecase din oraș, dar nu a putut să ia cu el mașinăria de fotbal pe care o construise de-a lungul timpului. Cu toate acestea, Mateianu s-a reîntâlnit peste 4 ani cu echipa care încă juca pe baza automatismelor dezvoltate de el într-un meci oficial din Divizia A.

În mai 1985, sclipitorul antrenor s-a întors la Baia Mare din postura de adversar. Fiind la cârma echipei Jiul Petroșani, Mateianu a revenit pe stadionul care altădată îi striga numele minute în șir cu misiunea dificilă de a se impune în fața unei alte grupări amenințată de retrogradare.

La startul partidei din etapa a XXVII-a, în tribune se aflau peste 12.000 de spectatori. E greu de spus cu certitudine dacă aceștia se aflau acolo pentru întâlnirea cu Mateianu sau pentru a-și susține echipa locală.

Ambele formații jucau cu sabia lui Damocles deasupra capului, însă băimărenii sunt cei care gestionează mai bine presiunea. Drept dovadă, aceștia deschid scorul în minutul 26 prin Rozsnyai. Oaspeții au reclamat cu vehemență o poziție suspectă de ofsaid.

FC Baia Mare a scăpat de emoții în minutul 85, la o fază în care Caciureac a agățat balonul trimis de Bălan peste fundașii din Petroșani, iar pe urmă a driblat portarul ieșit în întâmpinare și a înscris pentru 2-0 în poartă goală.

La finalul partidei, vizibil emoționat de primirea suporterilor băimăreni, Viorel Mateianu a oferit următoarea declarație: “A fost o grea încercare pentru mine. Aș fi vrut să câștige ambele echipe.”

După acel meci, FC Baia Mare și Jiul Petroșani s-au situat chiar deasupra liniei de salvare, dar la finalul sezonului, cele două formații s-au dus de braț în Divizia B.

sursă foto: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *