viorel_mateianu

Viorel Mateianu: „Baia Mare a fost un laborator pentru fotbalul românesc”

Regretatul crainic Nicolae Soare: „După meciul FC Maramureș – FC Bihor, o voce caldă de bărbat întreba la telefonul stadionului despre rezultatul partidei și despre comportarea băimărenilor. Era Viorel Mateianu.”

Asta s-a întâmplat în luna mai a anului 1988. La finalul respectivului sezon, FC Bihor a promovat în Divizia A, iar conducerea băncii tehnice fusese încredințată lui Viorel Mateianu. Echipa orădeană avea să fie ultima bornă din cariera de antrenor a blondului din Lipănești.

Doi ani mai târziu, FC Baia Mare a organizat un eveniment care, ulterior, s-a transformat într-o întâlnire anuală a generației Mateianu.

Deși era afectat de accidentul vascular cerebral izbucnit după meciul de pomină dintre FC Bihor și Steaua, cel în care victoria bucureștenilor a fost ordonată de sus, Viorel Mateianu a ținut să fie prezent la reuniunea fotbalistică de la sfârșitul lunii mai.

Pe teren au jucat FC Baia Mare și ASA Târgu Mureș în cadrul ultimei etape din Divizia B. Câștig de cauză au avut băimărenii, scor 3:1. Au marcat Buia, Vasc de două ori, respectiv Maier.

Totuși, atracția evenimentului a fost întâlnirea dintre jucătorii generației Mateianu și o selecționată a fostelor glorii din fotbalul românesc. Din ultima tabără făceau parte jucători precum Ștefănescu, Dobrău, Tătaru II și Dumitrache.

În prezența lui Mateianu, foștii idoli ai stadioanelor au pus-o de un amical spectaculos, scor 5:5. Pentru favoriții publicului au marcat Rozsnyai de trei ori, Sabău și Szepi, iar golurile invitaților au fost înscrise de Pavlovici (2), Marcu, Ștefănescu și Tătaru II.

Generația Mateianu: Gadja, Borz, Condruc, Sabău, Molnar, Pamfil, Koller, Szepi, Rozsnyai, Moldovan, Deac. Au mai jucat Frank, Docu, Necula, Coman.

Selecționata: Haidu, Popa, Ștefănescu, N. Dumitru, Velea, Neșu, Bădin, Dobrău, Tătaru II, Dumitrache, Marcu. Au mai jucat Pavlovici, Andrei, Comșa.

Stând de vorbă cu ziaristul Ion P. Pop, Mateianu a declarat următoarele: „Am dorit să revin pe stadionul băimărean în condiții de sănătate, nu cum sunt acum. Faptul că nu mi s-a permis m-a durut foarte mult. Baia Mare a fost un laborator pentru fotbalul românesc. Jucătorii și publicul m-au înțeles și m-au ajutat. Le mulțumesc. Bucuria revederii este imensă.”

La șapte ani după revenirea pe stadionul băimărean, Viorel Mateianu s-a stins la București. Nu avea 60 de ani împliniți…

*

Anul acesta, participanții la întâlnirea anuală a generației Mateianu vor comemora 20 de ani de la moartea celui care nu a îndrăznit să păcălească fotbalul într-o lume meschină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *